Mnoho lidí se v dnešní době potýká s různými omezeními v oblasti jídla. Lidí alergických na lepek stále přibývá a stejně tak je tomu i s laktózou. Dnes je 75 až 80% populace intolerantní na laktózu. Nesmět do konce života ochutnat mléčný výrobek, je pro mnoho lidí obrovská trýzeň. Když se na to ale člověk podívá z druhé stránky, zjistí i spoustu pozitiv, a za chvíli mu bude připadat laktóza úplně zbytečná.
To, že si spousta lidí nedokáže bez cereálií s mlékem představit ráno, neznamená, že lidi s intolerancí laktózy na ně musí zapomenout. Dnes existuje již tolik alternativních náhražek, že mnohé z nich chuť mléka dokonce i předčily.
Snídaně 1: Mléčná ovesná kaše jinak
Na tento recept budete potřebovat všechny standardní suroviny na ovesnou kaši: ovesné vločky, med a skořici. Jen místo klasického mléka použijete mléko kokosové a místo jablek ananas. Chuť kaše se tak kompletně změní a z obyčejného jídla se stane exotická a zdravá snídaňová směs!
Snídaně 2: Toust s arašídovým máslem, banánem a javorovým sirupem
Pro lepší chuť banán usmažte na pánvičce nebo ještě lépe ogrilujte a nakrájejte na šikmá kolečka. Tousty opečte v toustovači a potřete arašídovým máslem, na něj naskládejte maliny a zakápněte javorovým sirupem. Přidat můžete i maliny, skvěle se k tomu hodí.
Snídaně 3: Avokádový sandwich se slaninou
Nejdříve si vytvoříme avokádovou pomazánku tak, že rozmixujeme avokádo s kapkou citronu, pepře, soli, olivového oleje a česneku. Namažeme na sandwich a přikryjeme slaninou. Na ni ještě vložíme trochu zeleniny. Například rukoly nebo rajčat.
Mléko je opravdu zbytečné
Když se na to člověk podívá kolem dokola, kde se vlastně vzal důvod ke konzumaci mateřského mléka krav? Není ani tak moc divu, že má na něj tak obrovské procento lidí alergii. Vždyť je určené pro telata. Prakticky vzato konzumace mléka je naprosto proti přírodě. To, že jsme si na něj navykli a zachutnalo nám, ale bohužel vedlo k tomu, že nám dnes takovéto úvahy přijdou úplně padlé na hlavu – vždyť mléko se dává všude!
Studie prováděné různými průzkumy zjistili dřívější úmrtnost a nižší sílu kostí u lidí konzumující často mléčné výrobky. Tyto výzkumy tedy zcela rozvrací naše fakta, že mléčné výrobky jsou významným zdrojem vápníku. Dalších negativních účinků už vás raději ušetříme a snad vám postačí, když vám řekneme, že nesnášenlivost laktózy není žádná prohra. Naopak je to skvělý impulz do zdravého životního stylu.