Turek, nebo-li turecká káva je mletá káva zalévaná vroucí vodou. Je to ten nejhorší způsob přípravy kávy, který zničí aromu, blahodárné látky, a vylouhuje chuťově nepříjemné, až zdraví škodlivé látky. A i přesto je to jeden z nejčastějších způsobů přípravy kávy u nás. Kromě espressa z překapávače existuje celá řada dalších různých způsobů přípravy kávy. A o nich si řekneme něco víc.
Filtrovaná káva je takový nápoj, při jehož přípravě je využit přirozený proces louhování. Aby k louhování došlo, je zapotřebí vyšší teplota vody. Tento proces využívají metody, jako aeropress, chemex, french press, moka konvička, vacuum pot, džezva a další.
Příprava kávy aeropressem
Aeropress je zařízení vyvinuté v roce 2005 firmou Aerobie, která původně vyráběla bumerangy, joja, frisbee apod. Jednoduchost použití a kvalita připravené kávy mu pomohla rozšířit se do celého světa. Metoda aeropressu spočívá v přetlačení vody s mletou kávou přes papírový filtr pomocí vzduchového pístu. Používá se 14 až 20 g kávy, 200 až 230 ml vody o teplotě 80 až 93 °C a louhování po dobu 30 až 60 sekund.
Chemex
Chemex, nebo-li káva filtrovaná přes papír, je způsob u nás nepříliš známý. Vyvinula jej firma Chemex Corporation v roce 1941. Na přípravu kávy se používá hrubě namletá káva, která se vsype do filtru trychtýřového tvaru, zalije se horkou vodou o teplotě 93 až 96 °C a výsledná káva postupně překapáva přes filtr do spodní nádoby.
Přípravy kávy metodou Chemex.
French press
I když to tak z názvu nevyplývá, french press byl vynalezen v Itálii. Sestává z nádoby (z kovu, skla nebo plastu), víčka s dírou a páky s filtrem na konci. Nejdříve se namele káva (30 – 60 gramů), která se vsype do nádobky french pressu, zalije se horkou vodou o teplotě 93 až 96 °C a zatlačí se pákou s filtrem. Tlakem nadol se kávový nápoj dostává nahoru a mletá kávová zrna zůstávají na spodku.
Příprava kávy moka konvičkou
Moka konvička, nazývána také koťogo, je rovněz italský vynález, nazván podle jemenského města Mokka (Mocha). Možná si pamatujete na její typický tvar z babiččiny kuchyně. Tento způsob přípravy kávy spočívá v proměně vody v páru a její průchod přes zásobník s jemně namletou kávou. Káva se připravuje vždy dle návodu pro konkrétní konvičku, jelikož se různí objemem (a počtem káv, které dokáže připravit).
Příprava kávy moka konvičkou à la koťogo.
Vacuum pot
Tato metoda vznikla v Německu ve třicátých letech 19. století. Při používání vacuum potu si možná budete připadat jako alchymysta ve službách císaře Rudolfa II. Tento způsob spočívá ve vytváření přetlaku a podtlaku, přičemž můžete celý proces efektně pozorovat ve skleněných baňkách.
Náčíní pro přípravu různých káv, nechybí french press nebo vacuum pot.
Každý výše uvedený způsob přípravy kávy dává mírně odlišně chutnající nápoj. Hlavně si ale kávu vychutnejte v klidu. A když spěcháte, použijte hrnek KeepCup. Jde o hrnek, který udrží kávu déle teplou, je designově moderní a když nahradí jednorázové hrnečky na kávu, působí ekologicky.
Který způsob je váš nejoblíbenější?